Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Mechanum

Intervju med Chris – reservdelsansvarig

ChrisChris förvandlade motgång till framgång. När han 26 år gammal flyttade från USA till Sverige kunde han mycket lite svenska och hade, trots sin höga utbildning, svårt att få jobb. I dag, drygt sju år senare, är Chris lageransvarig på Mechanum i Tagene.

Var på väg att ge upp

Innan Chris flyttade till Mölndal var han master-mekaniker för BMW i Kalifornien. Men, trots sitt imponerande CV visade det sig nästintill omöjligt att få laga bilar i Sverige.

– Ingen verkstad var intresserad. Plötsligt var jag 27 år och plockade disk på ett café. Det var väl inte riktigt där jag ville hamna, berättar han.

Tanken på att flytta hem till USA växte. Men så en dag fick han tips av en god vän att söka lyckan på Mechanum.

– Jag kom dit och märkte direkt skillnaden. De såg mina tillgångar när ingen annan gjorde det. Tillslut fick jag möjligheten att arbeta med bilar i en miljö där de sa till mig att ’här ska alla kunna utvecklas’, säger Chris.

Och utvecklades gjorde han. Under sina nu fem och ett halvt år hos Mechanum har Chris gått från att endast tala engelska och arbeta som personlig servicetekniker, till att tala flytande svenska och bli lageransvarig för en hel anläggning. Allt han behövde var chansen att få visa sin potential.

Bland kunder och kompisar

Att arbeta på Mechanum innebar en ny roll som mekaniker. Chris beskriver det som en mer mångsidig, självgående och social sådan.

– Här har jag lärt mig att inte bara möta kunder, utan även ta hand om dem. Det var både nytt och spännande för mig, för det är ganska ovanligt som mekaniker i USA.

Samtidigt lägger han stor vikt vid sina medarbetare. De har för honom varit avgörande, främst språkmässigt.

– SFI var inte riktigt min grej. Jag vill istället vara där det händer, mitt i kulturen. Och där har Mechanum betytt 100 % för mig. Det dagliga mötet med kunder och medarbetare har lärt mig både svenska och hur svenskar kommunicerar.

För det är just lagkänslan, menar Chris, som är avgörande för engagemanget.

– Här blir man ett med verksamheten, inte bara en liten del av den. Det har gett mig en helt annan förståelse för mina medarbetare. Här jobbar vi verkligen tillsammans, förklarar Chris.

Men Chris har vunnit mer än bara språket genom arbetsplatsen.

– Jag har fått många fina vänner här. Dessutom var det på en tjänsteresa jag träffade min sambo.

Mechanum vågar

Flytten från USA till Mechanum innebar mycket nytt. Chris förklarar att den största skillnaden är mod och tillit.

– Mechanum vågar. Jag var utbildad BMW-tekniker när jag kom hit, men de såg att jag ville utvecklas och lärde mig därför Saab och Opel med en gång, säger han.

Hemligheten till utveckling, förklarar Chris, är att våga ta ansvar när möjligheten ges och alltid hålla det man lovar.

– För man kan bli mer än bara mekaniker här. Tar jag på mig ett ansvar och gör ett bra jobb så ser jag alltid resultat. Det har betytt mycket för mig som utländsk, men också för unga praktikanter som här får otroliga möjligheter att lära sig. Det man investerar här får man tillbaka, sammanfattar han.

Men viljan att utvecklas gäller inte bara personalen. Chris är övertygad om att Mechanums vilja att växa kommer resultera i fler anläggningar, i nya städer.

– Först blir vi Nordens största bilverkstad. Sedan Europas, fastslår han med ett leende.