Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Mechanum

Intervju med Daniel – mekaniker

Daniel gick från skrikiga chefer i Tyskland, till frihet under ansvar på Mechanum. Och under sina nu fyra år i Sverige har han förvandlats från mekanikern som längtade till helgen, till serviceteknikern som älskar måndagar. Svenskan? Den lärde han sig på köpet.

Det personliga är allt

IMG_9023_DanielMed över 10 års erfarenhet som BMW-mekaniker är Daniel långt från nybörjare. Men, trots att han är välberest inom verkstadsvärlden, var Mechanum en helt ny upplevelse.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. När jag arbetade som mekaniker i Tyskland så fick man bara utföra service och felsökningar. Man var allt annat än personlig. Här för mekanikerna faktiskt dialog med bilägarna. Kundtänket är helt unikt här, berättar han.

Daniel föll för personligheten hos Mechanum. Och med det ömsesidiga intresset för effektivitet, väcktes direkt en vilja att utveckla hans redan etablerade verkstadsroll.

– Redan under jobbintervjun satte vi ett mål, att jag skulle bli personlig servicetekniker. De sa ”vi vill att våra mekaniker ska prata mer med kunderna. Kan du tänka dig detta?”. Jag svarade direkt att det låter jättespännande och jättebra – vi kör, minns han.

Då var det bestämt. Strax därefter flyttade en peppad Daniel från Tyskland till Sverige. Och det tog inte lång tid innan han kände sig som en i gänget, vilket snabbt skulle visa sig i språket.

– Jag kunde bara tre ord svenska när jag flyttade hit. Så det är faktiskt genom den dagliga kontakten med medarbetarna och kunderna som jag lärt mig det jag kan i dag. Mina vänner här på jobbet och den gemenskap vi har betyder därför oerhört mycket för mig, förklarar han.

”Jag vill bara ha tysken”

Bilar är mer än bara maskiner. Och som bilägare är det viktigt att man känner sig trygg med var man lämnar in sin bil. Därför anser Daniel att kunden ska ha möjlighet att få lära känna sin mekaniker.

– Jag menar, jag är bilentusiast. Min bil är nästan mitt barn. Och om jag lämnar mitt barn till en läkare så vill jag såklart prata med läkaren, inte med receptionisten. Därför är det viktigt att vi har den här direktkontakten med kunden, förklarar han.

Och kanske är det just den inställningen som gör att han i dag blivit lite av ett varumärke hos Mechanum.

– När jag ringer kunden får den direkta svar på alla sina frågor. Det känner jag är unikt. Och det har gett mig en del stamkunder här, som ringer och säger ”jag vill bara ha tysken som mekaniker”. Sådant värmer och peppar mig, berättar han.

Uppskattningen från kunderna och gemenskapen bland medarbetarna är oerhört betydelsefull för Daniel. Det har faktiskt gjort att han längtar mer till jobbet än till helgen.

– På mitt förra jobb i Tyskland saknades helt den gemenskap vi har här. Där satt jag bara och arbetade på i min egen lilla hörna, kollade på klockan och tänkte ”när får jag gå hem”. Men här är det verkligen annorlunda. Vi är som en stor familj. Jag längtar faktiskt till måndagarna, skrattar han.

Gasen i botten

Det som ligger bakom Daniels måndagslängtan är dock mer än bara vännerna och stamkunderna. Minst lika viktigt är det att han kan få röra sig fritt i sin yrkesroll. Att han har frihet under ansvar.

– Det som motiverar mig mest är att jag har ansvar för mina egna mål och möjligheten att påverka mitt dagliga arbete. Jag bestämmer själv. För här finns ingen hierarkisk övervakning. Naturligtvis har vi teamchefer, men de stirrar inte på oss med förstoringsglas. De litar på att vi gör vårt jobb och att resultatet stämmer. Det gör att vi kan arbeta i vår egen takt, berättar han.

Även om Daniel känner sig helt hemma på Mechanum så finns det alltid något att jobba på. För det är ju, trots allt, så man utvecklas även som företag.

– Jag tycker att vi behöver blanda in mekanikerna lite mer i besluten. Ibland känns det som att vi kommer med idéer, men att de bara tappas från bordet, förklarar han.

Dock är han inte det minsta orolig inför framtiden. Tvärtom verkar arbetsplatsens koncept starkt nog för internationell framgång.

– Håller vi kursen så kommer vi lyckas även i Europa. Vi har en unik kundkontakt som jag tror kommer vara en ”gamechanger” utomlands. Det gäller bara att styra rakt fram och trampa ner gaspedalen – gasen i botten, ler han.