Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Mechanum

Intervju med Mikael – skaderådgivare

mikaelMikael har alltid älskat bilar. Det var det som fick honom att en dag sadla om och jaga sin dröm. Sex år senare har han nu rollen skadereglerare på Mechanum. Resan har varit lika tuff som rolig. Och allt började med en tvättsvamp.

Tillit ger tillväxt

Vid 22 års ålder kände Mikael att någonting måste hända. Jobbet som elektriker blev allt mer tradigt, och tanken på att byta karriär växte. När han en dag blev tipsad om Mechanum, en ny slags verkstad, väcktes nyfikenheten.

– Jag älskar bilar, och det har alltid varit lite av en dröm att få jobba i verkstad. Så efter att min kompis rekommenderade mig till Mechanum blev jag intagen på intervju. Det var på en torsdag, och redan på måndagen började jag jobba, minns han.

Mikael började som servicevärd, där en stor del av arbetet gick ut på att tvätta bilar. Två år senare testade han vingarna som kundmottagare, och sakta men säkert avancerade han till skadereglerare.

– Jag ville göra mer än bara tvätta bilar. Så jag försökte alltid finnas till hands, lära mig av alla runtomkring och hjälpa till lite överallt. Mechanum såg detta, att jag ville mer. Därför sitter jag här i dag och trivs, med massor av ansvar och kundkontakt, ler han.

Men för att kunna utvecklas krävs mer än bara en stark vilja. Stödet och hjälpen från medarbetarna har varit avgörande för Mikael.

– Här avlastar och hjälper vi varandra. Och det skapar en tillit som gör att vi vågar fråga om vi är osäkra. Det betydde mycket för mig i början. Och nu kan jag själv ge stöd. När det börjar en ny här så säger jag alltid ”Våga fråga, jag hjälper dig gärna”. Det är en investering som alla tjänar på. För får man hjälp så hjälper man ju gärna tillbaka, fastslår han.

Att spela med öppna kort 

Kritik är klurigt. Det kan lika lätt förlama som förstärka engagemang. Hur man tar till sig den är alltså avgörande. Mikael bestämde sig tidigt för att nyttja såväl medarbetarnas som kundernas feedback till sin fördel.

– Jag har blivit bra på det jag gör för jag fick tidigt mycket hjälp av mina kollegor, men också en hel del kritik från verkstaden. Och det är minst lika viktigt. För de vill ju att jag ska göra ett bra jobb. Så det gäller att ta kritik på rätt sätt, oavsett om den kommer från medarbetare eller kunder. Det är så man verkligen lär sig, fastslår han.

I en auktoriserad verkstad servas varje bilmärke och modell med särskilda verktyg. På samma sätt behöver även kunden servas utifrån sin unika personlighet. För det är inte bara bilar som behöver bra service. Enligt Mikael är en skadereglerare synonymt med människokännare.

– Jag har alltid varit intresserad av folk. Och eftersom jag träffar så många olika karaktärer i jobbet så har jag lärt mig att läsa av människor, vad de behöver och hur de känner. För alla kunder är olika. Vissa är glada, vissa sura. Därför är det viktigt att kunna ställa sig i kundens skor och bemöta dem utifrån det, berättar han.

Men för att få nöjda kunder räcker det inte med att bara säga det kunden vill höra. Med ärlighet når man alltid längst.

– Vi är en väldigt öppen verkstad. Lika ärliga mot varandra som våra kunder. Det har faktiskt hänt flera gånger att kunden är skeptisk och vill se hur vi jobbar när vi tar hand om dennes bil. Då är kunden självklart välkommen in i verkstaden för att titta. Det märker man tydligt att de verkligen uppskattar, berättar han.

Som en ambassadör 

För Mikael har alltid viljan att utvecklas och kontakten med kunderna varit stark. Något som med tiden gett lika oanade som uppskattade följder.

– Jag har faktiskt kunder som även blivit mina kompisar. Andra känner igen mig på stan och ofta snackar vi en stund. Ibland kan jag gå in i en mataffär och så plötsligt hoppar det fram någon som säger ”Åh, det är ju du på Mechanum!”. Sedan är det även många som rekommenderar mig till sin krets, vilket är jättekul. Man har nästan blivit lite av en ambassadör för Mechanum, ler han.

Och när man är ett av Mechanums ansikten utåt, är det viktigt att man också känner sig delaktig i verksamheten. Att man blir sedd och kan påverka.

– Här får man gehör och hålls hela tiden uppdaterad. Cheferna tycker om att lyssna och är intresserade. Jag har varit på arbetsplatser där chefen kommer in på morgonen och inte ens tittar på någon, utan bara går in på sitt kontor. Och det känns ju helt sjukt när man jämför med hur man har det i dag, skrattar han.

För Mikael innebär Mechanum framtid i allmänhet, men just hans egen i synnerhet. Det är nämligen här han vill vara, och under sina nu fem och ett halvt år på Mechanum har han gång på gång bevisat det.

– När jag tänker Mechanum så tänker jag vänskap och min framtid. De satsar på mig. Jag får alltid utdelning för den extra växel jag lägger i, och det gör att jag vill göra ännu bättre ifrån mig. Så jag är tacksam för att jag en gång fick chansen. Och stolt över att jag verkligen tog den, avslutar han.