Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Mechanum

Intervju med Robert – anläggningschef

IMG_9016_Robert_JohanssonUnder sina 20 år i branschen har Robert gått från verkstad till verkstad i jakten på det lilla extra. Som nybliven anläggningschef på Mechanum är sökandet äntligen över. Vad han fann? Själv beskriver han det som ”The Mechanum Way”.

Utvecklas eller avvecklas

Robert har nu varit på Mechanum i drygt sex månader, vilket endast utgör en fyrtiondel av hans gedigna verkstadskarriär. Ändå har han stött på mer engagemang under det senaste halvåret än någonsin tidigare.

– Varje gång det har snackats om förändring på mina tidigare arbeten så tänkte jag ”äntligen, nu blir det andra bullar”. Men så hände ingenting. Det är det som är skönt på Mechanum – alla här vill jobba här. De är dedikerade och tar ansvar för såväl sitt eget som teamets och hela anläggningens arbete, berättar han.

Det var just det kollektiva drivet som fattades Robert, som också fick honom att intressera sig för Mechanum. Men det var lika mycket det personliga som fick honom att tacka ja till jobbet.

– Jag har alltid eftersökt en ledning som motiverar mekanikerna genom att stötta dem på rätt sätt. Och här skiljer sig Mechanum. Ambitionen och mentaliteten här är unik. Till exempel, det första de sa till mig var ”det här och det här söker vi, därför vill vi ha dig”. Då kände jag mig både sedd och behövd, förklarar han.

Ansvar måste både tas och ges. För Robert, som är scoutledare på fritiden, kommer detta naturligt.

– Mechanum fokuserar på att utveckla människor. Och det gillar jag. Inom scoutrörelsen är jag van vid att ge ansvar och låta folk få prova på. Då skapas ett förtroende som väcker motivation, som gör att man vill förändra för att förbättra. Och just utveckling är ett måste för företag. Annars avvecklas man, fastslår han.

Att uppleva sin organisation

Stark hierarki kan få enkla beslut att bli onödigt svåra. För Robert är därför frihet under ansvar särskilt viktigt.

– I många organisationer är det tyvärr bara en som får tänka. Jag minns att jag beställde en ny sits till kundtoaletten på ett av mina gamla jobb, eftersom att den var trasig. Då tog det hus i helsike. ”Vem tusan har beställt en renovering av toalett” blev reaktionen. Där fick man för att man rättade till ett problem, skrattar han.

För att ansvar ska tas måste viljan väckas. Som chef behöver man därför vara nära till hands och visa att man bryr sig.

– Engagemang är oerhört viktigt. Jag måste vara engagerad för att också min personal ska bli det. Därför tar jag gärna ett par rundor på anläggningen varje dag, för att uppleva vad som händer. De anställda måste veta att du bryr dig. Och du måste veta så att de mår bra, förklarar han.

Samma sak gäller nerifrån och upp. För om varje anställd ska trivas behöver också varje anställd hjälpa till.

– Min upplevelse är att alla på Mechanum vill göra ett bra jobb, därför att teamkänslan och lagarbetet finns. Här är det jäkligt bra arbetskamrater. Och beror på att man har lättare för att ge varandra en klapp på axeln här än att kritisera eventuella skavanker. Vi jobbar inte så negativt. Och det är viktigt, berättar han.

”The Mechanum Way”

Att få ta egna beslut i sitt arbete är tyvärr ingen självklarhet. Robert, som arbetat både högt och lågt i verkstadsvärlden, menar att det är just här Mechanum är särskilt nytänkande.

– Vi är inte så toppstyrda. Det gör oss till rebeller på en ganska aristokratisk och traditionell marknad. På Mechanum flyttar man gärna ner ansvaret så långt man kan i organisationen. Då väcks engagemang och då blir resultatet bättre. Och då betyder också handlingen mer för den anställde, än om någon bara pekar med hela handen och säger ”det här ska göras”, förklarar han.

För att Mechanum ska fortsätta sticka ut på marknaden behöver de anställda fortsätta visa framfötterna.

– Här på Mechanum är det du som bestämmer vart du vill hamna. Och du tar själv ansvar för om du når dit. Jag har jobbat som chef i 15 år, och att komma från en traditionell bilvärld till Mechanum är lika kul som nyttigt. För vi är ganska okonventionella här och det uppskattar verkligen kunderna, berättar han.

Ingen är bäst på allt, men alla kan bli bättre. Därför är det viktigt att bejaka de områden där det finns behov av utveckling, vilket Robert anser vara Mechanums hemliga vapen. Att aldrig blunda för brister.

– Vi kan bli bättre på det mesta, men det håller vi också på med. Själva idéen med Mechanum är ju att vi hela tiden letar efter saker att bli bättre på, och sedan blir vi det. Vi sitter inte bara still, vi vill framåt. Det är det som är ”The Mechanum Way”, ler han stolt.