Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Bromskoll – mer avancerat än vad man kan tro

2017-04-25

När kollade du bromsarna senast? Eller rättare sagt, när lät du en professionell verkstad gå igenom bromsarna senast? En bils bromsar är mer komplicerade än vad många känner till. Bromssystemet består av bland annat bromsok, bromsslang/bromsrör, bromsskiva, bromsbelägg/bromsklossar och bromsledningar för bromsvätskan.

 

bromsens_delarBromssystemet är hydrauliskt. Det innebär att, när du bromsar, skapar bromspedalen ett tryck i bromsvätskan som går via rör och slangar från pedalen ut till hjulen. När trycket ökar pressas bromsbeläggen mot bromsskivan som genom friktion gör att bilen saktar in. Det är med andra ord många delar som samverkar vid en inbromsning – och för att bromsarna ska fungera är det viktigt att alla delar är i gott skick.

 

En viktig underhållsåtgärd är att mäta vattenhalten i bromsvätskan och se till att vätskan byts ungefär vartannat eller vart tredje år, något som normalt görs i samband med en service. Anledningen till att bromsvätskan måste bytas är att den drar åt sig vatten. I takt med att vattenhalten ökar i bromsvätskan försämras egenskaperna och vätskans kokpunkt blir lägre. Det kan då räcka med ett par kraftiga inbromsningar för att bromsvätskan ska koka. Vid för hög vattenhalt i bromsvätskan ökar också risken för korrosion i bromssystemet. När vi byter bromsvätska är vi därför alltid noga med att ny vätska får flöda genom hela systemet – inte bara i bromsvätskebehållaren.

 

Låt oss på Mechanum göra en statuskontroll av din bil innan du ger dig ut på vägarna i sommar. Då går vi bland annat igenom bromsarna och kontrollerar att de fungerar som de ska.

 

Läs mer om statuskontroll här!