fbpx  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Tagene 7-17) Lördagar: 10-14 (endast Mölndal och Malmö), Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Vintertips – har du koll på bruttovikten?

2017-12-20

Jullovet är äntligen på ingång, och nu när skidsäsongen närmar sig är det många som längtar till fjällen. Det vankas med andra ord bilsemester. Men hur var det nu med bruttovikten? Och är det maxlasten eller totalvikten som avgör? Även skickliga förare kan ibland behöva damma av sina teorikunskaper. Här kommer därför här en liten uppfräschning.

Finns det hjärterum
Bilar som körs med B-körkort får väga max 3 500 kg, inklusive förare, passagerare och packning. Men alla bilar väger ju lite olika. Det kan därför vara knepigt att hålla koll på hur mycket du får lasta och hur många som får följa med i bilen. I vardagen behöver du sällan tänka på detta. Men när det t.ex. bär av till fjällen – där pjäxor, takbox, snowboard och passagerare med packning kan ingå i lasten – är det viktigt att veta var gränserna går. Allt du behöver är bilens registreringsbevis, en badrumsvåg och detta i åtanke:

Tjänstevikten är enkel att räkna ut och varierar sällan. Den avser vad din bil väger när bara du som förare sitter i den.

Maxlasten innebär den maximalt tillåtna vikt du får lasta i din bil. Här räknas endast packning och passagerare, inte du som förare.

Totalvikten är den viktgräns som din bil aldrig får överstiga. Du räknar ut den genom att lägga ihop Tjänstevikten med Maxlasten. Så länge resultatet inte överstiger 3 500 kg kan du vara lugn, men ändå köra försiktigt.

Bruttovikten visar vad din bil väger när du, dina eventuella medpassagerare och all er eventuella packning finns i bilen. Med bruttovikt menas alltså vad din bil väger vid ett visst tillfälle, t.ex. på väg till fjällen med familjen. Den kan med andra ord se annorlunda ut från dag till dag, men så länge Bruttovikten inte överstiger Totalvikten är allt enligt lagen.

I handskfacket och mobilen
På en del mindre vägar finns vägmärken som informerar om viktbegränsningar. Då är det mycket bra om du vet hur ditt fordon ligger till. För att ta reda på detta samt hur tunga släp du får koppla, ta bara en titt i ditt registreringsbevis. Eller så kan du ladda ner transportstyrelsens egna app. Den heter ”Mina fordon” och är gratis:  https://www.transportstyrelsen.se/sv/Om-webbplatsen/Transportstyrelsensapp—Mina-fordon/