fbpx
  • Ring oss: 010-516 80 00
  • Maila oss: info@mechanum.com
  • Våra öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06: 30-18 & Tagene 7-17) Lör-, sön-& helgdagar: Stängt

3 tips för säkrare höstkörning!

Hösten är lika vacker som varierande, där frostiga morgnar snabbt kan förvandlas till soligt och skönt ”sitta ute på lunchen”-väder. Men det är inte bara vi människor som märker av naturens livfullhet – din bil påverkas också. När temperaturen sjunker och vägarna täcks av blöta löv kan både däcken och motorn behöva jobba lite extra. Här kommer därför tre trygga tips:

Tips 1: Håll bilen stark på rätt sätt!

Kyliga höst- och vintermorgnar kan vara påfrestande för din motor, särskilt om den inte får värma upp på rätt sätt. Har du en motorvärmare? Då rekommenderar vi att du använder den redan vid tre plusgrader. På så sätt går det snabbare för din motor och din olja att nå rätt arbetstemperatur.

Rätt olja är A och O. Din motor är din bils starkaste muskel. Och med rätt olja i rätt intervaller tar du hand om den på bästa sätt. Oljan ser till att smörja, täta, kyla och skydda din motor. Ju friskare den är, desto mer kyltålig blir motorn och desto bättre mår bilen.

Plocka fram oljestickan lite då och då. Det ger dig stenkoll på din oljenivå, så att du i lugn och ro kan fylla på innan bilen tar skada. Detta är viktigt, för i takt med att oljenivån sjunker ökar nämligen påfrestningen på den återstående oljemängden – som snabbt blir förorenad och förbrukad. Med frisk olja i rätt intervaller ser du helt enkelt till att undvika en överhettad och nedsliten motor. Allt detta får du hjälp med i en auktoriserad serviceverkstad.

Tips 2: Behåll greppet och gummihälsan!

Med frostiga morgnar i åtanke är det snart dags för hjulskifte. Tänk då på att:

Vinterdäcken måste ha minst 3 mm i mönsterdjup, oavsett om de är med eller utan dubb. Det är vanligt att däcken tappar lite tryck under sommaren, och justerar du detta så lever de längre. Vilket luftryck som är rätt för dina däck ser du i bilens instruktionsbok eller tanklucka. För bästa möjliga väghållning rekommenderar vi även att du har samma tillverkare på dina däck, både fram och bak. På jakt efter nytt? Här kan du enkelt hitta nya däck, fälgar och hjul.

Sommardäcken behöver lite omsorg innan de får sin välförtjänta vila. Kontrollera att däcken har ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, samt att de är jämnt slitna och inte råkat ut för skador i däcksidan. För att undvika försämrat däckgummi behöver du även göra rent däcken, innan du låter dem vila i ett svalt och mörkt rum. Och för att spara tid och plats kan du alltid låta oss ta hand om dina sommardäck i samband med hjulskiftet. Då betalar du endast 999 kr för både hjulskifte och en säsongs förvaring i vårt förstklassiga däckhotell.

Tips 3: Se till att du ser bra!

Hur mår dina lampor? Så här års kan det börja skymma tidigt, och med blöta löv på vägen blir det extra viktigt med god sikt. Därför rekommenderar vi alltid noggrann tvätt av lyktglasen, med bilschampo. Ett tips är att passa på med detta i samband med en bilvård. Behöver du dessutom byta strålkastarlampa? Då är det bra om du undviker att ta på lampans glasyta, vilket annars påverkar lampans ljusbild och livslängd.

Hur mår dina torkarblad? För att garantera god sikt på vägen behöver även bilrutan hållas ren. Därför är det klokt att välkomna hösten med nya torkarblad, samt påfyllning av spolarvätskan. Är du osäker på vilka blad som är rätt för din bil? Eller vilken spolarvätska som bäst klarar kylan? På Mechanum har vi stenkoll – läs gärna vår artikel om torkarblad och vindrutor.

Vi hjälper dig med allt

Hos oss hittar du alltid rätt torkarblad, olja, spolarvätska, däck och lampor. Dessutom byter vi dina lampor och torkarblad gratis. Börjar det bli dags för service? Vi på Mechanum hjälper dig gärna. Alltid auktoriserat, prisvärt och smidigt. Under tiden kan du dessutom röra dig fritt i en av våra fina lånebilar. Att boka ett besök hos oss är enkelt och går snabbt, testa själv – boka ditt servicebesök här.

Välkommen till Mechanum – vi älskar service!