fbpx
  • Ring oss: 010-516 80 00
  • Maila oss: info@mechanum.com
  • Våra öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06: 30-18 & Tagene 7-17) Lör-, sön-& helgdagar: Stängt

Däckinformation

Vi får ofta frågor om vad som gäller kring däck, inkörning, lufttryck, med mera. Här har vi därför sammanställt lite information. Vill du veta mer? Hör gärna av dig till oss!

Inkörning
Nya däck ska alltid köras in under 50–100 mil så att de ”sätter sig” ordentligt på fälgen. Dubbdäck håller betydligt längre om man kör in dem försiktigt och mjukt i 50–100 mil på barmark.

Däcktryck
Kontrollera ofta och med jämna mellanrum att dina däck har rätt tryck. I bilens instruktionsbok hittar man det rekommenderade lufttrycket för bilen. Om man har mycket last i bilen ska lufttrycket ökas. Vid fel lufttryck minskar däckets livslängd, och om lufttrycket är 30% lägre än rekommenderat så kan faktiskt däckets livslängd halveras. Samtidigt ökar bränsleförbrukningen och bilens köregenskaper blir sämre. Men värst av allt så ökar olycksrisken.

Mönsterdjup
Lagen kräver minst 1,6 mm mönsterdjup på sommardäcket och 3 mm på vinterdäcket. Måttet ska tas där däckets mönsterdjup är som sämst. Vinterdäck som har mindre än 5 mm mönsterdjup bör bytas för att behålla ett säkert väggrepp. Sommardäck som har mindre mönsterdjup än 4 mm bör bytas – annars ökar risken för vattenplaning.

En säker femma!
Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Siffran fem på myntet påminner om att när temperaturen kryper under +5°C bör vinterdäcken vara monterade. Avståndet mellan överdelen på siffran fem och kanten på en femkrona är 3 mm, vilket är det minsta lagliga mönsterdjupet för lätta fordon när krav på vinterdäck gäller.

Punkteringssäkra däck
Det finns många fördelar med punkteringssäkra däck, till exempel:

  • Förstärkta däckssidor och laterala stöd håller däcken säkra i upp till 15 mils körning och 80km/h med normal last i bilen.
  • Du förlorar inte kontrollen över bilen vid punktering.
  • Du slipper stanna och byta hjul i regn, blåst och mörker.
  • Du behöver inget reservdäck.

Observera att punkteringssäkra däck endast får användas i kombination med lufttrycksövervakningssystem.

Välkommen till Mechanum – vi älskar service!