fbpx
 • Ring oss: 010-516 80 00
 • Maila oss: info@mechanum.com
 • Våra öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06: 30-18 & Tagene 7-17) Lör-, sön-& helgdagar: Stängt

Däcktips

Tips och råd om däck och fälgar

Däcktips

När det är dags att skifta till sommardäck eller till vinterdäck vill vi passa på att ge er 10 snabba tips!

Boka här

1. Byt i tid
Dubbdäck får användas från 1 oktober och ska bytas till sommardäck senast den 15 april, om det inte är vinterväglag eller risk för vinterväglag. Dubbfria vinterdäck bör vara bytta till sommardäck den 30 april.

2. Kör aldrig på dubbfria vinterdäck på sommaren 
Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver.

3. Var noga med hastighetsklassen
Sommardäcken ska klara bilens högsta konstruktiva hastighet. Om man kör på sommardäck med lägre hastighetsklass förändrar man bilens trafiksäkerhetsegenskaper negativt även vid lägre hastigheter. (Undantag i reglerna om hastighetsklass finns för bilar med nationellt godkännande före 1996.)

4. Håll rent vid hjulskiftet
Hjulbultar samt ytor mellan fälg och bil ska alltid vara absolut rena.

5. Efterdra hjulbultarna
Hjulbultarna bör alltid efterdras 5 till 10 mil efter hjulbytet.

6. Kör inte på för slitna däck. 
Krav på minst 1,6 mm mönsterdjup gäller på sommaren. När däcken slits under 3 mm ökar bromssträckan vid vått väglag och risken för vattenplaning betydligt.
Krav på minst 3 mm mönsterdjup gäller för däck som används vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars. När mönsterdjupet slitits ner till mindre än 4-5 mm bör du byta vinterdäcken för att behålla ett bra grepp på vinterväglag.

7. Undvik stora skillnader i slitage mellan däcken
Om det är skillnad ska alltid däcken med bäst grepp sitta bak på bilen, annars ökar risken att få sladd och därmed att bilens mer oskyddade sida träffas vid en kollision med mötande fordon eller fast föremål. Detta gäller bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.

8. Håll koll på lufttrycket
För lågt lufttryck gör att däcken slits ut i förtid, ökar bränsleförbrukningen och kan göra så att bilen blir svår att hantera i en kritisk situation. Mät lufttrycket på kalla däck minst en gång varje månad.

9. Planera för nästa hjulskifte 
När däckverkstaden eller du tvättar hjulen inför lagringen, kolla skicket på däcken. Vet du i vilket skick däcken är kommer det inte som en överraskning om däcken är slitna när du ska byta däck nästa gång.

10. Lagra däcken rätt 
När däck lagras mörkt och utan att utsättas för hög värme är åldringen i gummit marginell. Förhindra också kontakt med bensin, olja, fett, lösningsmedel eller ozon (ozon kan bildas av elektriska verktyg, svetsljus, batteriladdare etc). Ett korrekt lagrat däck visar väldigt lite eller ingen försämring i greppet. Åldringen sker huvud­sakligen när däcken används genom rörelser och värmeuppbyggnad i däcken samt genom påverkan från regn och solljus.

Hos Mechanum kan du förvara dina däck i våra däckhotell. De förvaras i en trygg miljö som minimerar slitage och åldrande. Och skulle vi upptäcka att något av dina däck är i dåligt skick tar vi alltid kontakt med dig i god tid. Här kan du läsa mer om däckhotell.

På jakt efter nya däck? Hos oss på Mechanum finns rätt däck för just din bil och dina behov. Vi hjälper dig gärna – hör bara av dig på info@mechanum.com eller telefon 010-516 80 00.


Läs mer om Mechanum

Mechanum är en auktoriserad flermärkesverkstad som utför service, reparationer och garantiarbeten på personbilar och transportbilar för 15 av Sveriges mest populära bilmärken. Våra bilmärken är Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, Skoda, Volkswagen Transportbilar, Saab, Opel, Volvo, Polestar, Ford, BMW, MINI, Mercedes-Benz och NIO. Vi är utbildade av varje enskilt märke, för att kunna leva upp till deras högt ställda krav. Med andra ord känner vi din bil lika bra som de som byggde den.

 • Utför service, reparation och garantiarbeten oavsett vart du köpt din bil
 • Biltvätt, däck och bilglas under samma tak
 • Service- och skadeverkstäder i Göteborg och Malmö
 • Elbilsverkstad i Stockholm
 • Välj till lånebil vid service och reparation på någon av våra serviceverkstäder
 • Nästan alla rikstäckande serviceavtal gäller hos oss, för alla våra märken
 • Arbetar uteslutande med originaldelar och biltillverkarens egna specialverktyg
 • Oavsett om du tankar eller laddar din bil kan du lämna in den hos Mechanum
 • Samarbetar med alla försäkringsbolag
 • Vi tar emot alla våra märkens delbetalningskort