fbpx
  • Ring oss: 010-516 80 00
  • Maila oss: info@mechanum.com
  • Våra öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06: 30-18 & Tagene 7-17) Lör-, sön-& helgdagar: Stängt

Mechanum reder ut elbils-begreppen

Hur många kilometer kan en elbil färdas på en laddning? Hur mycket kostar det att ladda en elbil? I den här artikeln kommer vi att fokusera på elbilar som får sin fulla kraft från laddning.

För många är räckvidden en viktig faktor inför köp av elbil, trots att de flesta resor i vårt dagliga liv i genomsnitt är cirka 40 kilometer per dag. För den senaste generationens elfordon finns det vanligtvis tillräckligt med räckvidd för vardagliga bilresor. Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna kring elbilsladdning och räckvidd.

Vilken typ av batteri har en elbil?
Dagens elbilar använder vanligtvis litium-jonbatterier med hög energitäthet och låg vikt. De flesta batterier sitter på botten av bilen och är väl förseglade för att förhindra skador.

Batteriet genomgår en urladdningscykel under körning och laddas när bilen är ansluten till ett eluttag. Med tiden påverkar upprepning av denna process hur mycket kraft batteriet kan hålla. Dagens moderna bilbatterier har lång livslängd, med en 10-20% kapacitetsminskning efter 15 000 km.

Hur lång räckvidd har en elbil?
Räckvidden varierar beroende på märke och modell, precis som bränsletankens kapacitet och förbrukning varierar mellan fossildrivna fordon. Kort sagt kan man säga att ju högre kW på batteriet, desto längre räckvidd. År 2022 kommer de flesta elbilar att ha en räckvidd på 300–500 kilometer enligt WLTP.

Förutom batterinivån finns det andra faktorer som påverkar räckvidden, och några som du som förare kan påverka. Till exempel hastighet och körstil – intensiv acceleration och omkörningar drar mer kraft. Även vilka däck och fälgar som är monterade på fordonet påverkar. Andra faktorer är kyla, vind, regn, snö, slask, tunga belastningar och en air condition som går på full fart m.m.

Hur mycket kostar en elbil per mil/km?
El-, nät- och skattekostnader för konsumenter beräknas vara cirka 1, 50 kronor per kWh, enligt InCharge. En elbil förbrukar i snitt 1 till 3 kWh per mil, vilket motsvarar en kostnad på mellan 1,50 och 4,50 kronor per mil. Kostnaden kan vara högre på grund av faktorer som var du bor, hur du bor, elbilen du kör, var du laddar den, batterikapacitet och pris per kilowattimme.

Hur snabbt går det att ladda upp ett elbils-batteri?
Det är främst två faktorer som påverkar batteriets laddningstid: kraften i laddboxen och bilens inbyggda laddare, som avgör effekten mellan laddaren och bilens batteri. De flesta väljer att ladda sina elbilar hemma och på jobbet, men ibland krävs en snabbladdning eller några timmar vid en laddstation ute på vägarna.

Normal laddning: Även känd som hemladdning eller AC-laddning. Normal laddning sker vanligtvis vid bostaden, arbetsplatsen, på allmänna parkeringsplatser, parkeringar och köpcentra. Laddtiden kan variera mellan 8-10 timmar.

Snabbladdning: Här sker laddningen med högre effekt, vilket innebär kortare laddningstid. Brukar benämnas som offentlig laddning eller likströmsladdning, DC = likström. Infrastrukturen för snabbladdningsstationer fortsätter att utvecklas och ligger ofta nära bensinstationer, bistros vid vägar och rastplatser. Laddningstiden är vanligtvis 30-60 minuter, upp till 80%.

Visste du att vi även servar och reparerar elbilar? Som auktoriserade är vi specialutbildade av våra bilmärken och kan därför alltid leva upp till deras högt ställda krav. Vare sig det gäller elbil eller bränsledriven bil. Vi har, kort sagt, den rätta kompetensen för att ta hand om just din elbil. Och hos oss finns specialister inom varje område – från drivlina till elektronik.

Välkommen till Mechanum – vi älskar service