fbpx
  • Ring oss: 010-516 80 00
  • Maila oss: info@mechanum.com
  • Våra öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06: 30-18 & Tagene 7-17) Lör-, sön-& helgdagar: Stängt

Intervju

Daniel Rydelid- Anläggningschef Skadeverkstad Partille

Hur tar ni hand om alla kemikalier och bildelar som är trasiga? 
Alla bildelar sorteras och skickas till rätt återvinning. Detsamma gäller kemikalier. 
Det positiva nu för tiden är att allt fler delar lagas jämfört med tidigare. Även plast lagas i en mycket större utsträckning. Till exempel lagas en trasig kofångare om det är möjligt, istället för att det produceras en helt ny som sedan monteras på bilen. En anledning till denna omställning är att försäkringsbolagen vill ha ett bredare, mer cirkulärt miljötänk och det tycker vi är kanon! Även om det kostar lika mycket så har man sluppit att producera nya delar och därmed undvikt ett miljöavtryck.  

Berätta hur processen går till från det att bilen kommer in till verkstaden tills den är klar! 
Det första som görs är en skadebesiktning, antingen online eller på anläggningen. Ett skadeärende läggs sedan upp och försäkringsbolaget får godkänna arbetet, med alla de delar som behöver bytas. När bilen sedan kommer in till verkstaden demonteras delarna och vi ser efter om ytterligare skador finns. Behövs det så beställer vi fler delar och riktar plåten. Man lagar det som går och byter ut det som inte går att laga innan bilen slutligen lackas. Bilen är klar efter en genomgång samt städning.  

Hur är anläggningen anpassad för att hantera de medel som personalen använder? 
En plåtverkstad skiljer sig från en vanlig verkstad. De som arbetar med lackering av bilar har särskilda skyddskläder för att skydda sig mot de kemikalier som används. Bland annat använder de sig av friskluftsmasker som är kopplade till en slang i taket som skickar in frisk luft hela tiden, för att inte få i sig några farliga ämnen. Lackboxarna man vistas i har en speciell typ av ventilation som gör att luften rör sig nedåt, för att undvika att färgen inte ryker omkring.