Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: 10-14 (endast Mölndal och Malmö), Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Däckkunskap – har du grepp om fästet?

2018-04-05

Däckgummi är känsligare än man kan tro. Inför sommardäckens efterlängtade entré är det därför klokt att se över hur de mår. Med säkerhet och körglädje i fokus kommer här lite nyttiga däckfakta.

Djupet avgör greppet

Vare sig det gäller sommar- eller vinterdäck så är mönsterdjupet A och O. Slitna däck har lägre mönsterdjup, vilket ger sämre kontaktyta och grepp. Här kan du se hur däckets kontaktyta står i direkt relation till mönsterdjup och hastighet:

 

(Bilden ovan visar däckets kontaktyta mot vägen vid olika hastigheter då det finns tre mm vatten på vägbanan)

Som en handflata

Däckets kontaktyta är faktiskt inte större än en handflata. Och precis som i våra handflator är det mönstrets tillstånd som avgör greppet. Lagen säger att gränsen för mönsterdjup på sommardäck går vid 1,6 mm. Men det är också bevisat att mönsterdjup på mindre än 4 mm innebär ökad risk för vattenplaning. Så, varför utmana ödet? Se istället en bilresa på motorvägen som att bära något tungt ner för en trappuppgång – visst föredrar du att lyfta med fast grepp?

Och glöm inte – att köra med odubbade vinterdäck är direkt livsfarligt i temperaturer över 15 grader. Passa därför på att byta till sommardäck innan 15 april, så kan du känna dig trygg bakom ratten.

Skippa garaget

Nu har vinterdäcken gjort sitt för den här säsongen. Och med en riktig vinter att se tillbaka på, förtjänar verkligen däcken god vila. Men så är det ju det här med hemmagaraget, som tyvärr inte kan garantera rätt däckåterhämtning. Där hårdnar istället däckgummit under sommaren, vilket ger sämre kontaktyta och grepp.

Kör in till oss på Mechanum istället – i vårt femstjärniga däckhotell får däcken garanterat vila upp sig på rätt sätt, och vi erbjuder hjulskifte för endast 99 kr (ord. pris 399 kr) vid service eller reparation

Boka i dag!