Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Sommaröppettider v.28-32: Vardagar: 7-17 (Malmö 06:30-17 & Tagene 7-16) Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Dragkroken – en av bilens starkaste muskler

2019-06-12

Dragkroken innebär frihet. Den hjälper oss att bogsera, köra släp till tippen, sjösätta båten och t.ex. åka på husvagnssemester. Saknar din bil dragkrok? Då finns det bra hjälp att få. Här berättar vi om hur en eftermontering går till, samt hur du nyttjar dragkroken på bästa sätt.

Att välja rätt dragkrok

Det finns i regel tre typer av dragkrokar: fast, avtagbar och infällbar. Den fasta är vanligast och lämpar sig bra för tunga släp och husvagnar. Men, den går ej att montera av. Den avtagbara och den infällbara dragkroken är därför de mest diskreta. Vill du veta mer om dragkrokar och få lite tips? Hör bara av dig! Vi hjälper dig gärna.

Visste du att?

  • Om du monterat en typgodkänd dragkrok behöver du inte längre ombesikta din bil. Kraven är dock att din bil är EU-typgodkänd och Klass 1, samt att det finns uppgifter om din maximala släpvagnsvikt i vägtrafikregistret (VTR).
  • Släpvagnen behöver ha samma typ av däck som din bil. Är det sommar ska alltså även släpet ha sommardäck. Men, råder det vinterväglag och du har odubbade däck på din bil så får faktiskt släpvagnen ha dubbade däck.
  • Att köra med släp eller efterfordon (som t.ex. husvagn eller båtkärror utan fjädring) ställer höga krav på noggrannhet. När du kopplat något till din dragkrok tar du mer plats på vägen, vilket kräver extra planering och signalering inför bl.a. körfältsbyten och korsningar.

Eftermontera dragkrok

Saknar du dragkrok? Då finns det bra hjälp att få. Det viktigaste är att du får rätt modell till just din bil. Dessutom behövs en elkabelsats med anslutningskontakt, som bland annat gör att din bils bromsljus, blinkers och varningslampor även lyser på ditt släp. Om du har en modernare bil behöver den oftast omprogrammeras i samband med eftermontering, just för att anslutningen mellan släpet och bilen ska fungera. På Mechanum är vi auktoriserade för ditt bilmärke, och vi vet precis hur din bils eftermontering och omprogrammering ska gå till.
Hör gärna av dig till oss, så hjälper vi dig att hitta rätt dragkrok till din bil.

 

Välkommen till Mechanum – Vi älskar service!