Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Hjulskifte – är det värt att göra själv?

2017-11-08

Varje vinter får sommardäcken en välförtjänt paus. Men vilar de verkligen upp sig? Gummivård, däcktryck, mönsterdjup, temperatur och ljus – hjulens återhämtning kan kännas som en hel vetenskap. I den här artikeln benar vi ut vad som egentligen är bäst för dina däck, och inte minst din rygg.

Varsamhet och noggrannhet

Att skifta hjul kan delas upp i fyra omsorgsfulla steg: montering, kontroll, rengöring och förvaring.

Montering
När du lossar eller drar åt dina muttrar ska det alltid ske korsvis och i moment, med hjälp av en momentnyckel. Och här är det viktigt med rätt belastning, vilket mäts i newtonmeter (Nm) och gör så att
muttrarna sitter precis som de ska. Denna metod garanterar både däckens hållbarhet och bilens säkerhet.

Kontroll
När du undersöker hjulen behöver du så klart veta vad du ska kontrollera – t.ex. mönsterdjup, ojämnt slitage, skador i däcksidan eller skicket på hjulbultarna. Tänk även på att däcken du skiftar till sannolikt tappat lite tryck under säsongen, och om inte detta justeras ökar din bränsleförbrukning. Justeringen måste dock göras varsamt – är trycket för högt försämras köregenskaperna, medan ett för lågt tryck fördubblar slitningen.

Rengöring
Innan sommardäcken får semester behöver de bli av med skadliga oljor, asfalt och restprodukter. Här behöver både hjulen och naturen din omsorg. Ditt rengöringsmedel behöver därför vara miljömärkt och särskilt avsett för däck och fälgar. För att sedan bli av med missfärgningar, bromsbeläggning och damm behöver du varsamt gnugga och skrubba dina däck. Efter en ordentlig avtorkning med bl.a. mikrofiberduk är det sedan dags för förvaring.

Förvaring
När dina sommardäck är kontrollerade, rengjorda och redo för vila är det viktigt att de förvaras i en avskild miljö. Här är temperaturen central. Ju mindre den varierar desto bättre mår gummit. Förvaringen av däcken påminner därför lite om lagringen av champagne, där rätt mängd svalka och ljus blir avgörande för kvaliteten. Tänk på att alltid förvara dina hjul:

– Svalt och mörkt. Ju mindre temperaturen varierar desto bättre mår gummit.
– Liggandes eller upphänga på ställning, men aldrig lutandes.

Allt på en plats

För att säkerställa korrekt förvaring finns däckhotell. Här rengörs och undersöks däcken innan de hamnar i en miljö särskilt avsedd för just dem. Det gör att du garanterat slipper uttorkning av däckgummit, vilket annars leder till sprickor och sämre vägfäste. Och det här är viktigt, för olycksrisken på vägarna ökar markant när
däckfriktionen försämras. Syftet med däckhotell är alltså att:

– Dina hjul ska leva längre och din bil ska förbli säker.
– Du ska slippa klassiska ryggkrämpor förknippade med däckstapling.

Passa på vid service?

Ja, det är ingen dum idé. När din bil ändå är under luppen så kan däcken få samma uppmärksamhet, behandlas som de bör och förvaras som de förtjänar. Att köra in till en auktoriserad verkstad, med däcken i bakluckan, är att vara säker på att både servicen och däckhotellet lever upp till de krav som din bil- och däcktillverkare ställer. Viktigt att tänka på:

– Verkstaden bör vara auktoriserad. Då vet du att din bil och dina däck är i trygga händer.
– Det lilla du sparar på att göra allt själv kan kosta dig dubbelt i reparationer och säkerhet.
– På Mechanum har du alltid auktoriserad hjälp, fri lånebil samt snabb in- och utcheckning.