Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Stenskott – när räcker det med lagning?

2019-04-10

Små stenar kan göra stor skada. I många fall går vindrutan att laga, men ibland behöver den bytas ut. Hur vet man då vilket som gäller? Här kommer en liten kontrollguide.

I bilden nedan kan du se vilka områden som är känsligast på din vindruta:

Om stenskott uppstår i de röda zonerna behöver rutan byta ut. Uppstår stenskott i de gröna zonerna räcker det oftast med en stenskottslagning, om skadan inte är för stor. Stenskott uppstår i de gula zonerna är svårare att bedöma, vilket kräver en noggrann undersökning av noggranna vindrutespecialister.

Biltillverkarna vet bäst

Även små stenskott innebär stor fara för din bils rutor- vilket i sin tur påverkar hela din bil. Till exempel så är krockkudden på passagerarsidan beroende av att vindrutan ger rätt stöd. På Mechanum är vi utbildade av ditt bilmärke och vi arbetar uteslutande med deras egna originalprodukter, som t.ex. original-vindrutor samt original-vindrutelim. Det gör att det blir rätt från början, så du kan känna dig trygg i en bil med friska och tåliga rutor. Har du stenskott? Hör gärna av dig, så tar vi en auktoriserad titt på din vindruta.

Visste du att?

  • Vindrutan ligger bakom ungefär en tredjedel av din bils konstruktionsfasthet. En frisk vindruta innebär alltså både god sikt och stabilitet.
  • I varje stenskott finns en liten spricka. När stenskottet inte åtgärdas fylls denna med kondens, vilket i sin tur leder till att hela rutan kan spricka.
  • När stenskott utvecklas till en repa längre än 25 mm krävs ett rutbyte. Detsamma gäller om stenskottet sitter närmare än 5 cm från kanten, av hållfasthetsskäl.
  • En stenskottslagning är sällan helt genomskinlig. Därför lagas inte stenskott som är mitt i förarens synfält – då rekommenderas istället rutbyte.

Behöver rutan bytas?

Då bjuder vi dig på torkarblad fram (värde från 399 kr)! Vi använder uteslutande tillverkarnas egna bilglas och specialverktyg. Under rutbytet har du alltid fri lånebil, och att boka en tid går lika snabbt som smidigt. Erbjudandet gäller endast fram till den 24/5 – så se till att säkra din tid redan idag: mechanum.com/boka

Välkommen till Mechanum – vi älskar service!