Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Sommaröppettider v.28-32: Vardagar: 7-17 (Malmö 06:30-17 & Tagene 7-16) Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Trygga tips inför bilresan!

2020-01-30

Det härliga sportlovet närmar sig. Vänner och familj samlas, utflykter planeras och bakluckan fylls med pjäxor och packning. Men hur mår bilen egentligen? Så här gör du för att få en lika trygg som bekväm bilresa på vintervägarna:

Tänk på vikten

När det är dags för en roadtrip är det alltid bra att hålla koll på hur mycket du får lasta och hur många som får följa med i bilen. Särskilt när det bär av till fjällen – med tanke på pjäxor, takbox, snowboard och passagerare med packning. Därför är det viktigt att veta var gränserna går. Allt du behöver är bilens registreringsbevis, en badrumsvåg och detta i åtanke:

– Tjänstevikten är enkel att räkna ut och varierar sällan. Den avser vad din bil väger när bara du som förare sitter i den.

– Maxlasten innebär den maximalt tillåtna vikt du får lasta i din bil. Här räknas endast packning och passagerare, inte du som förare.

– Totalvikten är den viktgräns som din bil aldrig får överstiga. Du räknar ut den genom att lägga ihop Tjänstevikten med Maxlasten. Så länge resultatet inte överstiger 3 500 kg kan du vara lugn, men ändå köra försiktigt.

– Bruttovikten visar vad din bil väger när du, dina eventuella medpassagerare och all er eventuella packning finns i bilen. Med bruttovikt menas alltså vad din bil väger vid ett visst tillfälle, t.ex. på väg till fjällen med familjen. Den kan med andra ord se annorlunda ut från dag till dag, men så länge Bruttovikten inte överstiger Totalvikten är allt enligt lagen.

Gör en statuskontroll

En statuskontroll är som ett hälsotest för din bil. Det är ett snabbt och smidigt sätt att ta reda på hur din bil mår och samtidigt förebygga problem. Under en statuskontroll undersöks bland annat:

– Vätskenivåer i motorrum

– Vattenhalt i bromsvätska

– Avgassystem

– Bromsrör och bromsledningar

– Bromsbelägg och bromsskivor

– Belysning

– Länkarmar

– Styrleder och spindelleder

På Mechanum är vi auktoriserade och därför utbildade av din bils tillverkare. Det innebär att vi vet precis vad som är bäst för din bil, samtidigt som vi endast arbetar med originaldelar och biltillverkarnas egna specialverktyg. När vi utför en statuskontroll på din bil ingår även gratis komplettering av spolarvätska, kylarvätska och bromsvätska vid behov.

Dessutom går det snabbt – statuskontrollen tar ca en timme och våra väntetider är alltid korta. Under tiden har du självklart fri wifi och färskmalt kaffe i vår bekväma lounge. En statuskontroll hos Mechanum kostar endast 599 kr. Boka ditt besök i dag så är din bil garanterat redo inför sportlovet!

 

Välkommen till Mechanum – vi älskar service.