fbpx
  • Ring oss: 010-516 80 00
  • Maila oss: info@mechanum.com
  • Våra öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06: 30-18 & Tagene 7-17) Lör-, sön-& helgdagar: Stängt

Sant eller falskt om elbilar!

Mechanum bemöter sex vanliga påståenden om elbilar.

1. Att ladda sin elbil är tidskrävande

Behöver inte stämma. Bilar står parkerade i genomsnitt 23 timmar om dygnet, och användarstatistik visar att vi laddar våra bilar på samma sätt som vi laddar våra
telefoner; på natten när vi sover eller arbetar, dvs. när vi har gott om tid. Tiden det tar att ladda en bil behöver inte vara ett hinder för att köpa en elbil.
Vid en snabbladdningsstation kan du ladda batteriet till 80% på 30-60 minuter.

2. Elbilar har kort räckvidd

Falskt. För det första påverkar en låg temperatur inte räckvidden lika mycket som tidigare. Moderna elbilar har ofta en funktion där man kan värma upp kupén via en app under laddning. På så sätt används ingen extra el för att värma upp bilen under körning och batteriet har därför längre uthållighet. Men hur långt du kan komma beror mest på ditt körbeteende. Ju aggressivare körningen är, desto mer kraft behöver batteriet

3. Fler elbilar = elbrist?

Falskt. Det finns många som påstår att dagens elnät inte kommer att klara av allabilar som går på el. Men eftersom inte alla byter till elbilar över en natt, behöver du inte oroa dig. Elfordon är mycket energieffektiva och den totala ökningen av elanvändningen kommer inte att bli så stor. Om vi svenskar ersatte alla personbilar mot elbilar skulle det motsvara ca 10% av dagens elförbrukning.

4. Elbilar på ”fulel” är värre än bilar som körs på fossil bensin eller diesel

Det är inte sant. Elfordon är mycket effektivare vid användning och det totala utsläppet blir avsevärt mindre. Så även en elbil som använder icke-förnybar energi är bättre än en konventionell bil som går på bensin eller diesel.

5. Bilbatterier kan återvinnas

Sant. När livscykeln för elbilens battericeller är över kan de användas som stationär lagringsenhet för energi. Slutligen återvinns batterierna och råvarorna återanvänds.

6. Elbil är dyrare än bränsledriven bil

Priset på en elbil är generellt sett högre än priset på en bränsledriven bil. Men itakt med att efterfråganökar, utvecklas och effektiviseras produktionen, vilketleder till lägre kostnader. Det finns många ekonomiska fördelar med att köra elbil:
– Ett lågt förmånsvärde och låg skatt
– Miljörabatt
– Kostnaden per mil är mycket låg
– Färre servicetillfällen

Visste du att vi även servar och reparerar elbilar? Som auktoriserade är vi specialutbildade av våra bilmärken och kan därför alltid leva upp till deras högtställda krav. Vare sig det gäller elbil eller ”vanlig” bil. Vi har, kort sagt, den rättakompetensen för att ta hand om just din elbil. Och hos oss finns specialister inom varje område–från drivlina till elektronik.

Välkommen till Mechanum – vi älskar service!