Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Sommaröppettider v.28-32: Vardagar: 7-17 (Malmö 06:30-17 & Tagene 7-16) Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Service & Reparation

Hjulinställning

Balansering ingår alltid när du köper nya däck hos Mechanum, men minst lika viktigt är det med en korrekt hjulinställning. Få vet att det kan krävas så lite som att man kör in i en trottoarkant, ner i en grop eller lite för snabbt över ett fartgupp, för att bilens hjulinställningar ska ta skada.

Vi rekommenderar att man kontrollerar sina hjulinställningar ungefär en gång per år, eller efter var 2000:e mil. Felaktiga inställningar gör nämligen att dina däck utsätts för onödigt slitage som försämrar bilens köregenskaper och ökar bensinförbrukningen. Regelbundna kontroller av hjulinställningarna är alltså en sund investering både vad gäller säkerhet och ekonomi.

Ett tydligt tecken på felaktiga hjulinställningar är ojämnt däckslitage men onormalt däckslitage kan också ha andra orsaker, som till exempel felaktigt ringtryck. Olika däck kräver nämligen olika tryck även om de sitter på likadana bilar. För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att låta en auktoriserad verkstad avgöra vad som är orsaken till däckslitaget. Då kan du vara säker på att den riktiga orsaken till problemet blir åtgärdad.

Hjulinställningen kostar 1 499 kr. Har din bil en radar/körfältsassistent som behöver kalibreras samtidigt är kostnaden 3 499 kr.

Hur genomförs en hjulinställning?

Korrekta hjulinställningar innebär att bilens färdvinkel är nära noll: toleransen är så låg som +/- 0,5. Det innebär att samtliga hjulen har samma riktning som fordonets centrumlinje. Vid en hjulinställning är det viktigt att bilen står helt rak, samt att alla fyra däck har rekommenderat lufttryck. Det är dessutom viktigt att bilen inte har andra fel eller glapp som kan påverka hjulen, eftersom glapp i exempelvis hjullager eller styraxlar gör inställningarna meningslösa.

Under hjulinställningen görs först en visuell besiktning av lufttryck, styrleder och lager. Med hjälp av speciella mätinstrument som kompenserar för fälgarnas inverkan på lutning och balans avgör sedan vår mekaniker om det finns ett behov för vidare justeringar. I de allra flesta fall brukar det räcka med att justera hjulen på framaxeln för optimal balans.

TILLBAKA