Chat with us, powered by LiveChat  
Ring oss: 010-516 80 00
Öppettider: Sommaröppettider v.28-32: Vardagar: 7-17 (Malmö 06:30-17 & Tagene 7-16) Ordinarie öppettider: Vardagar: 7-18 (Malmö 06:30-18 & Tagene 7-17) Lördagar: Stängt, Sön- & helgdagar: Stängt. Avvikande tider förekommer på anläggningarna, läs mer här.

Service & Reparation

Top-up-olja 1 liter

Top-up-olja är bra att ha i bilen i fall du behöver fylla på olja mellan verkstadsbesöken. Genom att köpa oljan av oss får du exakt samma olja som vi fyllt på med vid service och du får därmed exakt den olja som din bil behöver.

Varför ska man byta olja?

Olja slits med både tid och körsträcka och för att motorn ska få det skydd den behöver är det viktigt att alltid ha en olja som kan utföra alla uppgifterna nedan. Oljan slits huvudsakligen genom att den utsätts för extrema temperatur- och tryckförhållanden samt att den allt eftersom blandas ut med t.ex. kondensvatten, bränslerester, metallpartiklar, sot osv. Dessutom bryts oljan ner av de partiklar som hamnar i oljan allteftersom den används.

Alla motoroljor vi jobbar med är syntetoljor. I regel är all syntetolja tillverkad av råolja men den går igenom ett antal extra steg i den kemiska framställningsprocessen jämfört med de andra enklare oljorna.

Vad har oljan för funktion?

Motorolja har huvudsakligen fem uppgifter:

  • Minska friktion och därmed slitage genom att hålla isär metallytorna i motorn från varandra
  • Hjälpa till med kylning av utsatta delar
  • Hålla motorn ren på insidan genom att transportera bort smuts.
  • Skydda mot korrosion
  • Förbättra tätheten mellan kolvar och cylindrar och på så sätt hålla kompressionen uppe. Även att bränsleförbrukningen blir lägre då det blir en bättre kompression.

Vad skiljer oljorna åt?

Alla tillverkare specificerar vilken typ av olja och vilka egenskaper som oljan ska ha för att vara godkänd för deras respektive motorer. Då handlar det dels om viskositet men även om andra specifika egenskaper kräver vissa tillsatser i oljan. Därför är det viktigt att alltid välja en olja som uppfyller tillverkarens rekommendationer. På flaskorna står det alltid vilka specifikationer som oljan uppfyller.

Viskositet är ett mått på oljans tjocklek eller flödesmotstånd och är viktigt för att oljan ska klara motorns extrema temperaturförhållanden. Olja blir tunnare när den blir varm och tjockare när den kyls ner. Ju tunnare olja (lägre viskositetssiffra) desto större bränslebesparing och desto bättre kallstartsegenskaper för motorn.

W står för vinter och beskriver oljans egenskaper vid låg temperatur och den sista siffran beskriver dess egenskaper vid hög temperatur.  För att en så tunn olja ska fungera har man tillsatt ett viskositetsförbättrande additiv som aktiveras vid höga temperaturer som gör oljan tjockare men som förblir inaktivt vid låga temperaturer. På detta sätt styrs så att oljan blir tillräckligt tjock när det behövs men ändå inte blir för tunn.

TILLBAKA